Ali ste vedeli:

- da so masažni bazeni primerni tako za notranjo kot zunanjo uporabo

- da imajo svoje grelce, ki vam vodo ogrejejo do željene temperature in jo vzdržujejo

- da je zaradi dodatne izolacije školjke, 10cm debelega pokrivala ter izolacije okovja poraba električne energije izredno majhna

- da vsak naš masažni bazen vsebuje ozonator, ki razgrajuje škodljive mikroorganizme in s tem dodatno pripomore k čistoči vode

- da naših masažnih bazenov ni potrebno posebej čistiti, saj imajo vgrajeno filtracijo, ki skrbi, da je voda vedno kristalno čista

Vprašanja in odgovori

Vzdrževanje vode v masažnem bazenu:

Zelo pomembno je, da je voda v vašem masažnem bazenu kristalno čista, saj tako vpliva na daljšo življenjsko dobo masažnega bazena. Menjavanje vode se izvede enkrat do dvakrat letno, odvisno od uporabe masažnega bazena.

Najosnovnejša sredstva, ki jih potrebujemo za dezinfekcijo vode so Klor šok, Ph minus in stabilizator trdote vode. Namesto klor šoka lahko uporabimo tudi brom ali aktivni kisik, ki nimata tako močnega vonja kot klor šok, vsa ta tri sredstva za dezinfekcijo se dobijo kot granulat ali kot tabletke. Sredstvo v obliki granulata lahko doziramo na 2 načina in sicer, da vsebino stresemo v posodo in dodamo vodo, ter vlijemo v bazen ali pa stresemo vsebino v skimmer. Paziti moramo da vsebina ne pride do neposrednega stika s školjko bazena, saj lahko povzroči razbarvanje. Sredstvo v obliki tabletk se dozira tako, da se preprosto vstavi ena tabletka v skimmer.

Klor šok - granulat: Pri prvem polnjenju masažnega bazena in tudi pri vsaki menjavi vode je potrebno izvesti klor šok, to pomeni, da v vodo dodamo 10 - 15g (2 - 3 čajne žličke) na 1000l vode. Po izvedenem klor šoku se bazena ne sme uporabljati 24 ur! Po vsaki uporabi masažnega bazena dodajte 5g (1 čajno žličko) na osebo in na uro uporabe na 1000l vode. To pomeni, da če imate masažni bazen s 1500 litri vode in ste ga uporabljali trije za 2 uri, je potrebno dodati 45g oz. 9 čajnih žličk klor šoka.

Klor šok - tabletke: Pri menjavi vode se naredi klor šok z granulatom. Nato pa vstavimo tabletko v skimmer in ko se ta sčasoma raztopi, vstavimo drugo tabletko.

Aktivni kisik: Oksidira in uniči vse oblike umazanije v masažnem bazenu. Uporabljate ga lahko kot osnovno dezinfekcijsko sredstvo v kombinaciji s klor šokom ali bromom. Kot alternativno ga lahko uporabljate za šokterapijo k eni izmed dolgotrajnih dezinfekcij na bazi klora ali broma.

Idealna vrednost aktivnega kisika: 5 - 10 mg/l

Ob prvem polnjenju ali menjavi vode dodajte 20g (4 čajne žličke) aktivnega kisika na 1000l vode. Po vsaki uporabi dodajte 20g (4 čajne žličke) na 1000l vode. 12 ur po šokterapiji lahko masažni bazen ponovno uporabljate. Za dolgotrajno dezinfekcijo, v času, ko masažni bazen ni v uporabi, dodajte tedensko 20g (4 čajne žličke) na 1000l vode. Dodatno je potrebno vsaka dva tedna izvesti šok terapijo s klorom ali bromom.

PH zniževalec oz. pH minus: pH vrednost vode mora biti zmeraj v idealnem  območju. To je izjemno pomembno, saj previsoka pH vrednost vode povzroča draženje kože in oči. Lahko se izločajo tudi mineralne snovi in kovine iz vode. Prav tako je pH vrednost pomembna za dezinfekcijo, saj pri visoki pH vrednosti vode dezinfekcija ni tako učinkovita kot sicer.

Idealna pH vrednost: 7,0 - 7,4                                   Idealna alkalnost: 80 - 120 mg/l

Poskrbite, da bodo vrednosti pH in dezinfekcije zmeraj v idealnem območju. Dozirne količine so odvisne od odstopanj od željenih vrednosti. PH vrednost izmerite s primernim merilcem za pH vrednost.

Izrazito nihanje pH vrednosti vode lahko vodi k težavam z doziranjem. Lahko je posledica prenizke alkalnosti vode. V kolikor je alkalnost pod 80mg/l, priporočamo Spa pH stabilizator.

V kolikor je pH vrednost v masažnem bazenu nad 7,4, se mora znižati. Dodajte 15g (3 čajne žličke) in znižali boste v 1000l vode pH vrednost za 0,2. Trda voda potrebuje več, mehka manj spa pH zniževalca. PH znižujete po korakih in preizkušajte. Med testi počakajte 30 minut. Ko znižujete pH vrednost vode v vašem masažnem bazenu, je dobro, da jo znižate na 7.0.

Stabilizator trdote vode (Calzestab Eisen-Ex):

Tekoča sekvesterija za preprečevanje usedlin mineralnih kristalov.

* Calzestab Esenex preprečuje, oziroma onemogoča nastanek kamna,
* združuje kovinske ione v topne spojine,
* onemogoča korozijo kovinskih delov,
* učinkuje že pri malih količinah v nasprotju z ostalimi kemikalijami,
* obstojen je proti kloru in lahko služi kot dodatek h klorovi raztopini.

Uporaba:

Količino uravnavamo glede na trdoto vode oziroma glede na količino prisotnih kovinskih ionov. Tako pri trdoti vode 20° d.H. dodamo 1000 ml na 10 m3 bazenske vode za preprečevanje nastanka kamna, v kolikor je ph stabilen. Calzestab-eisenex lahko dodamo direktno v bazen pred polnjenjem oziroma pred prvim kloriranjem. Naslednja doziranja so odvisna od količine dodane sveže vode oziroma najmanj enkrat mesečno.

Varnostna opozorila in priporočila:

Calzestab-eisenex zadržuje v vodi raztopljene mineralne ione. Količino naravnamo glede na vsebnost mineralnih soli v vodi. Pri povišani vsebnosti mineralov v vodi je potrebno tudi povečati dozirno količino. Občasno lahko po doziranju pride motnosti vode, ki izgine, če dodamo še malo calzestab-eisenex, oziroma se razblini po enem dnevu. Obvezno prebrati navodila za uporabo, na embalaži!