Za vas svetujemo, načrtujemo in proizvajamo vrhunsko opremo za domače wellness prostore.

SAVNE PO MERI

NA NAŠI DOMAČI STRANI SI LAHKO POGLEDATE LE NAŠE TIPSKE SAVNE, Z VESELJEM PA VAM IZDELAMO TUDI SAVNO PO VAŠIH MERAH IZ ŽELJAH. TAKO BIO KOT FINSKO TER IR. LAHKO PA VSE TROJE V ENEM.

 

Beseda "savna" ima svoj izvor na Finskem (dobesedni prevod pomeni prostor iz lesa). Vendar pa savnanje ni izum Fincev, temveč ljudsko izročilo, običaj, ki sega v kameno dobo.

V Vzhodni Aziji so arheologi našli podzemeljske prostore, v katerih so z ognjem segrevali kamenje in ga škropili z vodo. To je bila takrat najenostavnejša oblika razstrupljanja telesa. S preseljevanjem narodov se je ta »starodavna savna« selila po vsem svetu - od Aljaske preko Severne Amerike do Sredozemlja - in doživljala različne kulturno pogojene razvoje, ki obstojajo še danes.

Starodavni Grki so savnanje uporabljali v namene čiščenja in razstrupljanja telesa. V športnih arenah si postavljali kopališča v katerih so se lahko tekmovalci po tekmah očistili in ohladili v mrzli vodi. Rimljani so v svojih termah zgradili pravi kopalni kompleks, v kateri so imele savne že trden položaj. Na Japonskem se je razvila tradicija fura, vroče kopeli za sproščanje; v islamskih državah pa se je uveljavila kopel Hamam.